Haziran 14, 2011

Orada Hayat Var!

Tüm yıl hemhal olduk orayla; insanıyla, taşıyla toprağıyla, çayıyla şekeriyle..


Bir itiraz dili olarak fotoğraf..



  • ‘Orada Hayat Var’

  • TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Dikmen Barınma Bürosu ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) tarafından hazırlanan ve Dikmen Vadisi halkının kentsel dönüşüme karşı verdiği mücadeleyi yansıtan “Orada Hayat Var” isimli fotoğraf sergisi Sakarya Caddesi’nde açıldı.

    Serginin açılışına Dikmen halkının yanı sıra fotoğraf sanatçıları katıldı. Açılışta konuşan AFSAD Eğitmeni Mehmet Özer, Dikmen Vadisi halkının yoktan var ettikleri evlerinin başlarına yıkılmak istenmesine karşı mücadele verdiklerini belirterek, hazırladıkları projenin 8 ay sürdüğünü, kendilerinin projelerinin sona erdiğini ancak vadi halkının mücadelesinin devam ettiğini kaydetti. Özer’in konuşmasının ardından Dikmen Barınma Hakkı Bürosu adına konuşan Tarık Çalışkan ise 6 yıldır kentsel dönüşüme karşı mücadele ettiklerini, mücadelelerinin yılmadan devam edeceğini kaydetti.

    Çalışmaya fotoğrafları ile katılan Nail Yollu ise, projenin başladığı ilk günden bittiği güne kadar vadi halkının yanında olduklarının onların düğünlerine, acı günlerine ve komün yaşamlarına dahil olduklarını belirterek, “Fotoğraflarımız ile onların yaşamlarını yansıtmaya çalıştık. Fotoğraflarımız ile devletin insanların barınma hakkını nasıl yok etmeye çalıştığını gözler önüne sermeye çalıştık” dedi. Halkın merakla yoğun ilgi gösterdiği sergi yarın saat 18.00’e kadar Sakarya Caddesi’nde açık olacak. (ANKARA) / evrensel.net / 13 Haziran 2011





Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte evlerinin yıkılmasına karşı 6 yıldır direnen Dikmen Vadisi halkının mücadelesi ve yaşamları fotoğraf kareleriyle ölümsüzleşti

Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi, Mimarlar Odası ve Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu, Vadi halkının altı yıldan bu yana verdiği mücadeleyi yaşamları fotoğraflarla anlattığı çalışmasını sonlandırdı ve fotoğraflar Sakarya Meydanı’nda sergilendi. “Orada Hayat Var” sloganıyla hazırlanan belgesel fotoğraf çalışması, 8 ay süren kolektif bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı.

Sermayenin gözünü diktiği kent politikalarına karşı hayatı savunan ve kamusallığı yeniden yaratma iddiasında olan Vadi halkı, seçimlerden sonra bölgenin gündeminde olacak Kentsel Dönüşüm Projesi’ne karşı direnmeye devam edecek. AFSAD ve Mimarlar Odası tüm bu süreçlerde Vadi halkının yanında olmaya devam edeceklerini belirtiyorlar.

Sendika.Org /13 Haziran 2011 /


*****
*****

Ütopyalar Bir Islık Uzağımızda,,

Her coğrafyanın kendine has bir dili vardır, kendine has kokusu, kucaklama şekli, sevişi, sahiplenişi. Ve kendine has bir hikayesi vardır, onu o yapan, vareden. Yaşadığımız topraklarda da her diyar kendi dilini söyler hala gözlerine dünyevi gözlükleri takmamış olanlara.

Dikmen Vadisi de bu kendine has topraklardan biri, kendine özgü üslubuyla direniş inancı, kenetlenme örneği ve yılmamanın hikayesi..

Bilinmeyen dillerin sessiz sanılan lakin haykıran ıslığında konuşur Dikmen Vadisi. Bilmediğinizi sandığınız bir dilde gidip kendinizi güvenin kucağında bulursunuz.

Toplumsal hafızayı imha etmeyi isteyen iktidar karşısında, bu toprakların tüm acılarını, tüm faili meçhul fakat malum cinayetlerini, tüm seslerini söyler size. Toplumsal hafızamızın yeni acılarının unutulmasına izin vermeyen sesleri.

Bu ülkede yaşamak, yıllarca politikleştirilmiştir. İnsan naifliğinden her daim alaşağı edilip insanı sonlara dahi koymayan bir algıyla hareket edilmiştir. Bugün bastığımız taş, kokladığımız hava da satılır oldu ki bir gece dozerlerle ellerimizden alınan evlerimizi unutalım diye.

Fakat Dikmen Vadisi her daim toplumsal hafızasını diri tutarak devam etti yoluna ve bizim hafızalarımızı da tazeleyerek.

Vadi kucaklar sizi; kah hoş geldin heyecanıyla, kah çocukların heyecanlı bekleyişiyle, kah 4 duvarı çok görülmüş sıcacık evleriyle..

Ve ütopyalar hala güzeldir, siz bilmeden bir yerlerde yaşanıyordur. Orada yaşam var, insanlar orada.. Ve hala, tüm muktedir güçlere karşı direnmeye devam ediyor. Onların bu onurla mücadelesi karşısında saygıyla eğiliyorum..

Aslı Kırbaş

Hiç yorum yok: